Men's Clothing Forums banner

Alden...wciąż to ma!

2 reading
20K views 145 replies 21 participants last post by  Watchman  
#1 ·
Panowie,

Ufam, że wszyscy czujecie się dobrze i cieszycie się rokiem 2024! To już nie to samo bez naszego nieustraszonego lidera Andy'ego u steru tego wspaniałego forum.

Niemniej jednak chciałem przekazać pozytywną informację o stanie firmy Alden Shoe Company. Oni wciąż "to mają".

Niedawno otrzymałem wspaniałą parę butów Whiskey Shell Cordovan Wingtip Boots. Nie mogłem być bardziej zachwycony.

Wykonanie jest fantastyczne na całej linii. Te buty są solidne, a jednocześnie emanują pewną surową elegancją, która kojarzy się z marką Alden.

To tylko pokazuje, że jeśli jesteś konsekwentny i nadal dostarczasz swoim klientom wysokiej jakości, dobrze wykonany produkt, to Twoja marka rozkwitnie nawet w czasach spowolnienia gospodarczego.

Ta mała recenzja jest odpowiedzią na niefortunny stan wielu naszych najbardziej ukochanych i kultowych marek odzieżowych dla mężczyzn oraz degradację ich produktów. Niedawno zasmuciłem się czytając o wielu skargach na Rancourt...

Alden wydaje się nie mieć problemu z zadowalaniem swoich klientów, nie naruszając integralności swojego obuwia. W rzeczywistości Alden rozrósł się i wciąż zyskuje globalną, kultową popularność.

To tylko dalsze świadectwo rzeczywistości, że jeśli trzymasz się podstaw niskiej objętości, wysokiej jakości produktów, to w końcu wygrasz!

Kto by pomyślał, że oferty Aldena ze skóry shell cordovan będą teraz wymieniane obok takich producentów jak Edward Green i Crockett and Jones? Ja na pewno nie... ale tak jest...

Cieszcie się zdjęciami!

#2 ·
Panowie,

Ufam, że wszyscy dobrze się czujecie i cieszycie się rokiem 2024! To już nie to samo bez naszego nieustraszonego lidera Andy'ego u steru tego wspaniałego forum.

Mimo to chciałem przekazać pozytywną informację o stanie firmy Alden Shoe Company. Oni wciąż "to mają".

Niedawno otrzymałem wspaniałą parę butów Whiskey Shell Cordovan Wingtip Boots. Nie mógłbym być bardziej zachwycony.

Wykonanie jest fantastyczne pod każdym względem. Te buty są solidne, a jednocześnie emanują pewną surową elegancją, która kojarzy się z marką Alden.

To tylko pokazuje, że jeśli jesteś konsekwentny i nadal dostarczasz swoim klientom wysokiej jakości, dobrze wykonany produkt, to Twoja marka będzie się rozwijać nawet w czasach spowolnienia gospodarczego.

Ta mała recenzja jest odpowiedzią na niefortunny stan wielu naszych najbardziej ukochanych i kultowych marek odzieżowych dla mężczyzn oraz degradację ich produktów. Zasmucało mnie ostatnio czytanie o wielu skargach na Rancourt...

Alden wydaje się nie mieć problemu z zadowalaniem swoich klientów, nie naruszając integralności swojego obuwia. W rzeczywistości Alden rozrósł się i wciąż zyskuje globalną, kultową popularność.

To tylko dalszy dowód na to, że jeśli trzymasz się podstaw niskiej objętości i wysokiej jakości produktów, to ostatecznie wygrasz!

Kto by pomyślał, że oferty Aldena ze skóry shell cordovan będą teraz wymieniane obok takich marek jak Edward Green i Crockett and Jones? Ja na pewno nie... ale tak jest...

Cieszcie się zdjęciami!

View attachment 100186 View attachment 100185 View attachment 100183 View attachment 100184
To nie mój ulubiony kolor, ale wciąż wspaniały! Będziesz się nimi cieszyć przez resztę życia.

#5 ·
Panowie,

Ufam, że wszyscy dobrze się czujecie i cieszycie się rokiem 2024! To po prostu nie to samo bez naszego nieustraszonego lidera Andy'ego na czele tego wspaniałego forum.

Niemniej jednak chciałem przekazać pozytywną informację o stanie firmy Alden Shoe Company. Oni wciąż "to mają".

Niedawno otrzymałem wspaniałą parę butów Whiskey Shell Cordovan Wingtip Boots. Nie mogłem być bardziej zachwycony.

Wykonanie jest fantastyczne na całej linii. Te buty są solidne, a jednocześnie emanują pewną surową elegancją, która stała się synonimem nazwy Alden.

To tylko pokazuje, że jeśli jesteś konsekwentny i nadal dostarczasz swoim klientom wysokiej jakości, dobrze wykonany produkt, to Twoja marka będzie się rozwijać nawet w czasach spowolnienia gospodarczego.

Ta mała recenzja jest odpowiedzią na niefortunny stan wielu naszych najbardziej ukochanych i kultowych marek odzieżowych dla mężczyzn oraz degradację ich produktów. Niedawno zasmuciłem się czytając o wielu skargach na Rancourt...

To tylko dalszy dowód na to, że jeśli trzymasz się podstaw niskiej objętości, wysokiej jakości produktów, to wygrasz!

Kto by pomyślał, że oferta Aldena ze skóry shell cordovan będzie teraz wymieniana obok takich marek jak Edward Green i Crockett and Jones? Ja na pewno nie... ale tak jest...

Cieszcie się zdjęciami!

View attachment 100186 View attachment 100185 View attachment 100183 View attachment 100184
Znakomity! 🥃 👍👍

#7 ·
Są zbyt ładne, żeby je nosić. Po prostu opraw je i umieść w gablotce na ścianie. :cool:
Wiesz, to ciekawe, co mówisz. Kilka lat temu miałem przywilej zaprzyjaźnienia się z jednym z najbardziej znanych na świecie sprzedawców detalicznych Aldena. Chociaż nie rozmawiałem z nim od dłuższego czasu, Ed Zapatka powiedział mi, kiedy otrzymałem swoją pierwszą parę egzotycznych butów Alden, Ravello Norwegian Split Toe, że nie będę chciał ich nosić, ponieważ będą "wyglądać jak wysokiej klasy meble".

Cóż, wiele, wiele par później, mogę zaświadczyć, że rzeczywiście przypominają wysokiej klasy artykuły gospodarstwa domowego.

Niemniej jednak pamiętam słowa naszego drogiego i teraz zmarłego MacArthura: "to buty, a nie Rembrandty".

Zatem pójdą w ruch...

Na zdrowie!

#12 ·
Panowie,

Ufam, że wszyscy czujecie się dobrze i cieszycie się rokiem 2024! To po prostu nie to samo bez naszego nieustraszonego lidera Andy'ego na czele tego wspaniałego forum.

Niedawno otrzymałem wspaniałą parę butów Whiskey Shell Cordovan Wingtip Boots. Nie mógłbym być bardziej zachwycony.

Wykonanie jest fantastyczne na całej linii. Te buty są solidne, a jednocześnie emanują pewną surową elegancją, która stała się synonimem nazwy Alden.

Ta mała recenzja jest odpowiedzią na niefortunny stan wielu naszych najbardziej ukochanych i kultowych marek męskich oraz degradację ich produktów. Zasmucało mnie niedawne czytanie wielu skarg na Rancourt...

Alden wydaje się nie mieć problemu z zadowalaniem swoich klientów, nie naruszając integralności swojego obuwia. W rzeczywistości Alden rozrósł się i wciąż zyskuje globalną, kultową rzeszę zwolenników.

To tylko dalszy dowód na to, że jeśli trzymasz się podstaw niskiej objętości i wysokiej jakości produktów, to wygrasz!

Kto by pomyślał, że oferta Aldena ze skóry shell cordovan będzie teraz wymieniana obok takich marek jak Edward Green i Crockett and Jones? Ja na pewno nie... ale są...

Cieszcie się zdjęciami!

Absolutnie piękne. Noś je w dobrym zdrowiu.

#14 · (Edited)
Piękne buty... z pewnością chciałbym mieć parę w mojej kolekcji. A z każdym pięknym butem najlepiej błyszczą na twoich stopach w słońcu, gdzie ty i inni możecie je najlepiej docenić.

Sam w zeszłym tygodniu kupiłem kilka skorup Aldena... chociaż były w wyprzedaży, więc zgaduję, że leżały trochę i nie są reprezentatywne dla ostatnich ofert Aldena.

Zastanawiam się, czy Alden jest porównywalny do EG i C&J. Alden ma swoich zwolenników i ma ich dłużej niż 15 lat, odkąd znam tę markę. Ravello, whisky, koniak itp. skorupa cieszyła się dużym popytem nawet wtedy. Nie wydaje się, żeby wiele się w tej kwestii zmieniło. Wydaje się, że Alden wciąż wypompowuje swój dobrze znany, raczej masywny wygląd.

Ale czy jego miejsce w świecie butów naprawdę wzrosło? Jeśli tak, czy uważasz, że jakość Aldena wzrosła, czy jakość EG i C&J spadła?

Jeśli chodzi o cenę, Alden wydaje się doganiać C&J. Oferty skorup z obu firm przekraczają 900 $. Nie jestem pewien, ile kosztują specjalne "kolorowe" skorupy Aldena, ponieważ nie mogę znaleźć dostępności... ale strona internetowa C&J ma whisky dostępną za 1050 $ (derby z krótkim skrzydłem) i 1250 $ za buty derby z nakładką na palce. Mają również to, co nazywają "ciemnobrązowym" cordovanem, dostępnym od 920 $ za mokasyny do 1200 $ za buty. I nie zapominajmy, że Carmina wciąż oferuje całkiem niezły wybór skorup w niższej cenie (850 $ za buty z cygarowej skorupy) i często ma dostępne specjalne kolory. Alden często (zawsze) miał problem z koniecznością polowania na skorupy w innym kolorze... i jeśli dobrze pamiętam, wiąże się z tym również dość wysoka cena.

W związku z tym przypuszczam również, że cena detaliczna twoich butów jest w zasięgu cen regularnych cielęcych EG?

Wszystko to po to, żeby powiedzieć... że z szybkiego spojrzenia, z tego co widzę, hierarchia na rynku skorup nie zmieniła się zbytnio w ciągu ostatnich 15 lat, prawda? A jeśli tak, to jak naprawdę?

#19 ·
Piękne buty... na pewno chciałbym mieć parę w swojej kolekcji. A jak każde piękne buty, najlepiej błyszczą, gdy są na twoich stopach w słońcu, gdzie ty i inni możecie je najlepiej docenić.

Sam w zeszłym tygodniu kupiłem kilka skorup Aldena... chociaż były w wyprzedaży, więc zgaduję, że leżały trochę i nie są reprezentatywne dla ostatnich ofert Aldena.

Zastanawiam się, jak Alden wypada w porównaniu do EG i C&J. Alden ma swoich zwolenników i ma ich dłużej niż 15 lat, odkąd znam tę markę. Ravello, whisky, koniak itp. skorupa cieszyły się dużym popytem już wtedy. Wydaje się, że na tym froncie niewiele się zmieniło. Wydaje się, że Alden wciąż wypuszcza swój dobrze znany, raczej masywny wygląd.

Ale czy jego miejsce w świecie butów naprawdę wzrosło? Jeśli tak, czy uważasz, że jakość Aldena wzrosła, czy jakość EG i C&J spadła?

Pod względem ceny Alden wydaje się doganiać C&J. Oferty skorup z obu firm przekraczają 900 $. Nie jestem pewien, ile kosztują specjalne "kolorowe" skorupy Aldena, ponieważ nie mogę znaleźć dostępności... ale strona internetowa C&J oferuje whisky za 1050 $ (derby z krótkimi skrzydłami) i 1250 $ za buty derby z nakładką na palce. Mają również to, co nazywają "ciemnobrązowym" cordovanem, zaczynając od 920 $ za mokasyny do 1200 $ za buty. I nie zapominajmy, że Carmina wciąż oferuje całkiem niezły wybór skorup w niższej cenie (850 $ za buty z cygarowej skorupy) i często ma dostępne specjalne kolory. Alden często (zawsze) miał problem z koniecznością poszukiwania skorupy w innym kolorze... i jeśli dobrze pamiętam, wiąże się z tym również wysoka cena.

W związku z tym przypuszczam również, że cena detaliczna twoich butów jest w zasięgu cen regularnych cielęcych EG?

Podsumowując... po szybkim spojrzeniu, z tego co widzę, kolejność w rankingu na rynku skorup nie zmieniła się zbytnio w ciągu ostatnich 15 lat, prawda? A jeśli tak, to jak naprawdę?

Moje nowe znaleziska... za pół ceny... prawdziwa okazja... ale gdybym płacił pełną cenę prawie 1000 $, rozważyłbym te buty C&J whisky za kilkaset dolarów więcej... lub buty Carmina w cygarowej skorupie za 150 $ mniej... a także patrząc na to, co EG może mieć w sprzedaży... ale za 500 $... bez wątpienia kupuję Aldena w dobrym, staromodnym #8

View attachment 101004
[/QUOTE]
Dzień dobry Panie,

Dziękuję za pytania i miło Cię znowu widzieć!

Spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytania. Zapytałeś:

"Ale czy jego miejsce w świecie butów naprawdę wzrosło? Jeśli tak, czy uważasz, że jakość Aldena wzrosła, czy jakość EG i C&J spadła?"

Ogólna jakość Aldena zasadniczo pozostała taka sama. Ceny Aldena wzrosły wykładniczo, podobnie jak wszystko inne. Ale Alden nadal dostarcza solidny produkt.

Zdecydowanie powiedziałbym, że oferty Alden Shell Cordovan plasują je w tej samej rozmowie co CJ i EG. CJ są świetne, ale ich styl jest ograniczony. CJ nieznacznie przewyższają Aldena, ale różnica w cenie to odzwierciedla, CJ są ogólnie nieco droższe.

Obecnie istnieje program MTO poprzez CJ, który pozwala na znacznie większą elastyczność i wybór. Nie wspominając o tym, że niektóre z tych GMTO są przecenione bardziej niż Alden, co sprawia, że CJ są bardziej pożądane, gdy to się dzieje.

Oferty Edward Green shell cordovan są wygórowane. Ostatnim razem, gdy widziałem Shell Galway, jego cena wynosiła 2500 $. Mam 1 parę butów EG shell cordovan, które udało mi się kupić z rynku wtórnego w nowym stanie z dużym rabatem. (Windermere w kolorze Burgundy Crup)

i chociaż moje EG mają zauważalnie lepszą konstrukcję niż CJ i Alden, po prostu odmawiam płacenia za nie ceny katalogowej. To nie znaczy, że nie zrobiłbym tego w przyszłości.

Istnieje "czynnik x", jeśli chodzi o oferty Alden shell cordovan. Zwłaszcza rzadkie kolorystyki. Po prostu mają prezentację, która sprawia, że są bardzo pożądane. Mam ponad 30 par skorup od wielu, wielu różnych producentów, a Alden są po prostu fantastyczne pod każdym względem.

Uważam, że ogólna jakość zarówno CJ, jak i EG nieznacznie spadła na przestrzeni lat. Alden przynajmniej pozostał taki sam.

Zapytałeś:

"W związku z tym przypuszczam również, że cena detaliczna twoich butów jest w zasięgu cen regularnych cielęcych EG?

Podsumowując... po szybkim spojrzeniu, z tego co widzę, kolejność w rankingu na rynku skorup nie zmieniła się zbytnio w ciągu ostatnich 15 lat, prawda? A jeśli tak, to jak naprawdę?"

Moje ostatnie buty Alden z whisky shell cordovan są pokazane na tym wątku. Zapłaciłem około 400-500 $ mniej niż standardowe oferty cielęce EG w bucie. Chociaż nie jestem pewien, jaki jest kurs wymiany funta na dolara ATM.

I nie, kolejność w rankingu się nie zmieniła. Carmina wciąż są nieopiewanymi bohaterami produkcji butów ze skorupy shell cordovan. Chociaż ich ogólne doświadczenie obsługi klienta pozostawia wiele do życzenia. To można powiedzieć o wszystkich producentach. Miałem jednak tylko przyjemne doświadczenia z CJ. EG są moim zdaniem najlepsze pod względem obsługi klienta.

Na zdrowie!

#16 · (Edited)
^
@justonemore , O mój Boże, minęło całe dziewięć lat. Witaj z powrotem. Zawsze podobały mi się Twoje posty. Kiedy byłem młody 🤡
Ha. Dzięki za entuzjastyczne powitanie z powrotem. Myślałem, że może uda mi się wślizgnąć niezauważonym. 🙃

Trochę porzuciłem hobby i wpadłem w jeszcze droższe uzależnienie od podróżowania po świecie. 😅 . Te Aldeny to mój pierwszy "prawdziwy zakup butów" od czasu spotkania z RogeremP w Leatherfoot Toronto w 2016 roku (holy smokes). Nadal lubię rozglądać się po sklepach, gdy jestem w Anglii, ale przestałem aktywnie szukać butów/garniturów/itp... a wraz z tym było mniej okazji do publikowania i bycia aktywnym na stronach internetowych. Z moją dość obszerną garderobą z pewnością nie chodziłem boso i nago przez ostatnie 8-9 lat.

Tak czy inaczej... moje ostatnie znalezisko przywołało wspomnienia ze starych czasów i pomyślałem, że zajrzę, żeby zobaczyć, co się dzieje. Zaskoczyło mnie, że moje konto jest nadal aktywne i ucieszyłem się, że kilku starszych członków wciąż tu jest. Dobrze pamiętam Watchmana i kilku "starszych członków" odpowiadających... a ponieważ nie jestem obcy Aldenowi, pomyślałem, że to idealny wątek, żeby się wślizgnąć. 😁

#17 ·
Panowie,

Ufam, że wszyscy czujecie się dobrze i cieszycie się rokiem 2024! To po prostu nie to samo bez naszego nieustraszonego lidera Andy'ego u steru tego wspaniałego forum.

Wykonanie jest fantastyczne na całej linii. Te buty są solidne, a jednocześnie emanują pewną surową elegancją, która kojarzy się z marką Alden.

Ta mała recenzja jest odpowiedzią na niefortunny stan wielu naszych najbardziej ukochanych i kultowych marek męskich oraz degradację ich produktów. Zasmucało mnie ostatnio czytanie o wielu skargach na Rancourt...

Alden wydaje się nie mieć problemu z zadowalaniem swoich klientów, nie naruszając integralności swojego obuwia. W rzeczywistości Alden rozrósł się i wciąż zyskuje globalnych, kultowych zwolenników.

To tylko dalszy dowód na to, że jeśli trzymasz się podstaw niskiej objętości i wysokiej jakości produktów, to w końcu wygrasz!

Kto by pomyślał, że oferta Aldena ze skóry shell cordovan będzie teraz wymieniana obok takich marek jak Edward Green i Crockett and Jones? Ja na pewno nie... ale tak jest...

Cieszcie się zdjęciami!

Coś pięknego. Noś je w dobrym zdrowiu.

#20 ·
@justonemore Jeśli zastanawiasz się, kto moim zdaniem ma najlepszy stosunek jakości do ceny w branży w tej chwili, i być może podświadomie to sugerujesz... Nie wiem...

Niemniej jednak naprawdę uważam, że włoska rodzina Enzo Bonafe jest w tym najlepsza. Możesz wybrać kolor cordovan i dokładny styl. Możesz nawet poprosić o zmiany we wzorze w rozsądnych granicach. Są w 100% szyte ręcznie. A koszt jest tylko nieznacznie wyższy niż Alden i CJ i tańszy niż EG.

Powiedziałbym, że oferty Enzo Bonafe shell cordovan są tak dobre jak EG... za znacznie mniejsze pieniądze...

Na zdrowie!

#24 ·
@justonemore

Chciałem podzielić się kilkoma zdjęciami jednego z moich najcenniejszych przedmiotów.

To Alden Medallion Cap Toe Bluchers na Plaza Last w kolorze 4 Shell Cordovan:

View attachment 101109

View attachment 101112
View attachment 101111
View attachment 101110

Na zdrowie!
Wow. Rzeczywiście robi wrażenie. #4 to naprawdę piękny kolor. Jest pewna elegancja w zachowaniu prostego noska z medalionem w porównaniu do wszystkich dodatkowych brogów, które często widziałem na MCT (w tym moje własne w rozmiarze 8). Dziękuję za podzielenie się. Z pewnością rozumiem, dlaczego miałyby być jednymi z Twoich najcenniejszych.

Mogę zapytać, jak długo je masz i kiedy zrobiłeś zdjęcia? Ile pracy w nie włożyłeś w porównaniu do wyjęcia z pudełka? Czy znalazłeś je w sklepie, czy są na zamówienie?

Jeszcze raz dziękuję...

#30 ·
@justonemore

Kilka dni po tym, jak otrzymałem Whiskey Boots w OP, dotarły te:

Alden PTB na kopycie Barrie w kolorze Whiskey Cordovan

View attachment 101116

View attachment 101117
View attachment 101115
View attachment 101114
Gdzie umieściłbyś 4 w odniesieniu do innych kolorów Alden shell? Czy 4 było wcześniej niż inne? Z jakiegoś powodu pamiętam, że 8 i 4 były omawiane przed Ravello/cigar/etc., ale moje wspomnienia z dawnych dyskusji, kiedy byłem nowicjuszem, mogą być nieco błędne.

#29 ·
Ha. Masz sklepy, które do ciebie dzwonią. Miło. Nie jestem aż takim VIP-em... miejsce, w którym dostałem większość moich Aldenów, dziwnie na mnie spojrzało, kiedy wspomniałem, że mój szewc wykonał doskonałą robotę 😅
Tak, jestem na "ty" z kilkoma sklepami Alden. Jak wiesz, zbieram je od ponad dekady. Czasami żałuję, że nie dzwonią do mnie... ale dzwonią...;)

#28 ·
@justonemore To jedne z najlepszych przykładów produkcji butów ze skóry Shell Cordovan, jakie kiedykolwiek widziałem od jakiegokolwiek producenta. Na równi z EG i CJ przez cały dzień.

Jednak pokazują smutną rzeczywistość…whiskey Cordovan nie jest już produkowany przez Horween…to Bourbon przemianowany na whiskey przez Aldena…

Zobacz to zdjęcie:

Image

Lewa para to „nowy” whiskey, a prawa para „stary”

Prawa para została wyprodukowana około 12-13 lat temu. Druga para została wyprodukowana w tym roku.

#32 · (Edited)
Tak, jestem na "ty" z kilkoma sklepami Alden. Jak wiesz, zbieram je od ponad dekady. Czasami żałuję, że nie dzwonią do mnie... ale dzwonią...;)
Oznaczenia "kolor 8" i "kolor 4" są ściśle używane przez Horween i zostały przyjęte przez producentów. Numery korelują z ilością barwnika nałożonego podczas procesów garbowania.

Zatem kolor 8 otrzymał "ośmiokrotną" ilość barwnika, podczas gdy kolor 4 otrzymuje w przybliżeniu połowę barwnika koloru 8. Kolor 2 jest skorelowany z Carmina "ruby" itp.

Kolor 4 był używany przez Alden wiele księżyców temu. Alden powiedział, że nigdy więcej nie użyją tego barwnika, a następnie przywrócili go kilka lat temu. Kolor 8 jest zdecydowanie najpopularniejszym odcieniem, sięgającym lat 40. i 50. XX wieku. Być może nawet wcześniej...
Jest po północy, moje oczy się rozmazują i wciąż muszę posprzątać po obiedzie i schować jajka. Jeśli nie miałbyś nic przeciwko, chciałbym kontynuować tę dyskusję później, kiedy będę mógł poświęcić jej należytą uwagę. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi i zdjęcia.

#33 ·
@justonemore to są Ravello Cordovan Medalion Cap Toe Bluchers na kopycie Aberdeen.

Powiedziano mi bezpośrednio w 2023 roku przez samych Aldenów, że popyt i produkcja rzadkich butów Shell są na najniższym poziomie w historii, podczas gdy buty są niezwykle popularne.

Ta sama osoba stwierdziła, że możemy spodziewać się coraz więcej butów i coraz mniej butów produkowanych przez Aldena w rzadkich kolorach.

Powiedzieli, że winą należy obarczyć rosnący wzrost popularności odzieży casualowej, spotęgowany przez pandemię.

FWIW, te derby są kolejnym znakomitym przykładem szewstwa Aldena i umieściłbym tę parę na równi z najlepszymi producentami na świecie.

Kopyto Aberdeen jest dość eleganckie... nie tak bardzo jak Plaza, ale blisko. Aberdeen to klasyczne kopyto w kształcie migdała i chociaż nie jest tak eleganckie jak niektóre odpowiedniki CJ i EG, to jednak ogólna prezentacja i jakość wykonania są nienaganne. Na zdrowie!

Image

Image

Image

#34 · (Edited)
@justonemore to są Ravello Cordovan Medalion Cap Toe Bluchers na kopycie Aberdeen.

Powiedziano mi bezpośrednio w 2023 roku przez samych Aldenów, że popyt i produkcja rzadkich butów Shell są na najniższym poziomie w historii, podczas gdy buty są niezwykle popularne.

Ta sama osoba stwierdziła, że możemy spodziewać się, że Alden będzie produkował coraz więcej butów i coraz mniej butów w rzadkich kolorach.

Powiedzieli, że winą jest rosnący wzrost odzieży codziennej, spotęgowany przez pandemię.

FWIW, te derby są kolejnym znakomitym przykładem szewstwa Aldena i umieściłbym tę parę na równi z najlepszymi producentami na świecie.

Kopyto Aberdeen jest dość eleganckie... nie tak bardzo jak Plaza, ale blisko. Aberdeen to klasyczne kopyto w kształcie migdała i chociaż nie jest tak eleganckie jak niektóre jego odpowiedniki CJ i EG, to jednak ogólna prezentacja i jakość wykonania są nienaganne. Na zdrowie!

View attachment 101864
View attachment 101865
View attachment 101863
Z pewnością masz kilka raczej uroczych przykładów. Z pewnością nie mam dostępu do żadnego sklepu, który miałby w ofercie coś porównywalnego od Aldena. Nigdy nie widziałem tutaj pary innej niż 8/czarna. A wysyłka do Europy jest problematyczna, ponieważ muszę zaangażować rodzinę w USA. Wydaje się, że masz kilka sklepów w pobliżu... i właścicieli sklepów dzwoniących do Ciebie, gdy dostają takie piękne modele. Może trochę Cię rozpieszczają dzięki relacjom, które zbudowałeś w ciągu ostatnich 2 dekad?

Nadal potrzebuję kilku long wing derby i kilku par butów... Myślę, że następnym razem spróbuję znaleźć jakieś w Ravello. To piękny kolor... a para w nr 4, którą wymieniłeś, też była wspaniała.

Mam 9 Alden shells. 7 jest w nr 8, 2 są czarne (jedyny "specjalny" kolor, jaki mam, to para Carmina monks w Cognac). Wszystkie z wyjątkiem 1 zostały zakupione w lokalnym sklepie, który ma w ofercie to, co ma. Zatem w żaden sposób nie udaję eksperta, a jedynie jestem ciekawy.

Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek miałem do czynienia z Edward Green shell. Byłem w ich londyńskim sklepie pół tuzina razy w ciągu ostatnich kilku lat i nie pamiętam, żebym kiedykolwiek widział wystawiony model (chociaż moja pamięć może zawodzić). Zatem znowu, nie zamierzam udawać eksperta w kwestii tego, jak EG robi shell w porównaniu do Aldena.

Mam 6 EG w cielęcej skórze i bardzo mi się podobają... ale wszystkie mają ponad 10 lat, więc nie mogę komentować współczesnych problemów.

Co zabawne... 2 pary butów, które "zmarły" w tym roku, to po 1 z Aldena i EG. Skóra moich butów Alden George rozerwała się tam, gdzie język styka się z cholewką. Szewc, z którego korzystam, nie sądził, żeby jakakolwiek naprawa długo wytrzymała. EG pękły tuż przy kości sześciennej (wyślę je do EG do obejrzenia... mam nadzieję, że będą mieli jakąś sugestię). Oba były ulubionymi i były często używane

Poza wspomnianymi butami, moje EG są używane bardziej okazjonalnie. Tak, czarne i ciemne dębowe oksfordy z nakładką na palce są urocze i standardem w "formalnym" obuwiu biznesowym... ale rzadko mam na to zapotrzebowanie i zwykle wybieram coś bardziej interesującego 😀

Powiedziałbym, że ogólnie moje Aldeny są najczęściej używane. Wszystkie są codzienne (derby, chukka, mokasyny z frędzlami) i nie muszę się dzisiaj formalnie ubierać...

Ale to jeszcze bardziej uniemożliwia mi porównanie. Mam formalne EG i codzienne Aldeny. Noszę je inaczej na różne okazje. I nie posiadam Aldenów w cielęcej skórze ani EG w shell.

Niedawno przyglądałem się kupowaniu jakichś butów... szczęka mi opadła na widok Alden whiskey chukka wystawionych za 2000 $. Whiskey short wings były okazją za jedyne 1000 $. Prawie chciałem je wziąć, ale celem były buty i około miesiąca temu kupiłem Alden short wing derby w nr 8. Uważałem je również za nieco zbyt jasne jak na mój gust... ale. Biorąc pod uwagę wybór między EG cielęcą skórą a tymi Aldenami, wybrałbym Aldeny. I chociaż 1000 $ nie jest tanie, to kropla w morzu w porównaniu do cen, jakie widziałem za EG shell.

Vass jak zwykle ma kilka uroczych opcji cielęcych.

Carmina wciąż oferuje miłą różnorodność i cieszę się z 6 Carmin w mojej kolekcji... ale ich obsługa klienta jest odpychająca. Miałem problemy z ich podejściem 10 lat temu i to się nie zmieniło, kiedy skontaktowałem się z nimi kilka tygodni temu. Prawie wybrałem kilka par, ale podejście sprawiło, że szukałem gdzie indziej.

Sprowadziło się to do 2 par. AE miało wyprzedaż butów w ciemnobrązowym cordovanie za 599 $... i znalazłem parę BNIB Alden Jump Boots w nr 8 za 650 $. Być może to lojalność wobec marki... ale nie mogłem przegapić Aldenów. Wziąłbym oba, ale wątpię, żeby moja żona była zadowolona z dodania nieomówionej pary (zawsze jest kolejna para butów w promocji 🙄). Jest wspaniałą żoną i wspiera moje hobby, ale 4. para w mniej niż 6 tygodni byłaby prawdopodobnie postrzegana jako przesadna. Będę musiał poczekać do lipca, kiedy będziemy w Londynie, żeby wspomnieć o jakichkolwiek "okazjach", które mogę znaleźć 😁.

Och, te AE, z którymi mnie połączyłeś jakieś 10 lat temu, wciąż mają się dobrze. Przyniosłem je w zeszłym tygodniu do szewca, żeby trochę popracował, ale są jednymi z moich butów podróżnych i widziały więcej lotnisk niż większość Amerykanów 😂.

Widzę, że zaczynam się rozwlekać... lepiej tu skończyć. Powinienem przestać wchodzić na fora o 1 w nocy... 🙃

#38 · (Edited)
@justonemore Czy mogę zapytać, jaki rozmiar nosisz w Alden? Na zdrowie!
Z dwoma wyjątkami wszystkie moje Aldeny to 12E..ale nigdy nie próbowałem D, ponieważ sklep, w którym kupuję moje Aldeny, ma tylko Es.

Na niektórych szerszych kopytach czuję, jakby D pasowało nieco lepiej. Buty Jump, które właśnie zamówiłem, to D na Barrie, więc wkrótce dowiem się, czy D jest odpowiednie.

Powiedziałbym, że E jest odpowiednie dla tych Short Wing Bluchers i Tassels na Aberdeen. Tasselsy to najsztywniejsze buty, jakie posiadam. Były sztywne po wyjęciu z pudełka i nadal są sztywne 13 lat później. Miałem short wings tylko kilka razy, ale powiedziałbym, że ogólnie pasują całkiem dobrze

Image

Image

Image

W przeciwieństwie do tego, te buty George na Barrie i PTB na zmodyfikowanym sprawiają wrażenie, jakbym mógł zejść do D.

Image

Image

Wyjątki to 13Es, ponieważ były w wyprzedaży i nie zamierzałem ich przepuścić za 400 dolarów, ponieważ były trochę duże. 😅. Bez wątpienia są trochę obszerne, ale żadne z nich nie sprawiły mi problemów podczas całodziennego noszenia. Medallion cap-toes na Aberdeen były ulubione, a chukkas na Barrie używam jako S-kickers na każdą pogodę
Image

Image

Attachments

#39 · (Edited)
@justonemore Czy mogę zapytać, jaki rozmiar nosisz w Alden? Na zdrowie!
HA. Zawsze zapominam o moich Alden dla BB. Trochę wypadły z łask i nie spędzają dużo czasu w rotacji. To 13D na kopycie M75...co rzekomo jest mniej więcej tym samym, co Plaza (ale być może nieco większe). Szerokość D sprawdza się z nimi całkiem nieźle. Powiedziałbym E na wszystko węższe, ale D byłoby w porządku dla szerszych kopyt.

Image

Attachments

#40 ·
@justonemore to również jedne z moich ulubionych wszech czasów. Śmieszna historia o nich.

Alden NST Saddle Shoe na kopycie Barrie w kolorze 4 Shell Cordovan.

Pierwotnie miały być whiskey, ale The Shoe Mart zadzwonił i zapytał, czy byłoby "ok", gdyby zmienili skórę na kolor 4. Jak można sobie wyobrazić, byłem zachwycony, że je mam w #4.

Image

Image

Image
Image

#42 ·
@justonemore to również jedne z moich ulubionych wszech czasów. Zabawna historia o nich.

Alden NST Saddle Shoe na kopycie Barrie w kolorze 4 Shell Cordovan.

Miały być pierwotnie whiskey, ale The Shoe Mart zadzwonił i zapytał, czy "ok" będzie, jeśli zmienią skórę na kolor 4. Jak można sobie wyobrazić, byłem zachwycony, że mam je w #4.

View attachment 101945
View attachment 101944

View attachment 101947 View attachment 101946
W końcu dostałem je dzisiaj...oczywiście zapowiadają pochmurną pogodę i deszcz przez kilka następnych dni...cóż, nie ma pośpiechu, wkrótce zobaczą słońce.😁

Image

Image

Image

Image

Image

Image

#41 · (Edited)
Rozumiem cię. Mam nadzieję, że zażądałeś 10% zniżki. 😅😅😅

Jak zwykle, kolejny doskonały przykład piękna Aldena, które z przyjemnością dodałbym do mojej kolekcji. Jak powiedział Rod Srewart: "Niektórzy faceci mają szczęście". 😁.

Śmieszne, że to publikujesz... Szukałem czegoś podobnego i miałem nadzieję znaleźć parę butów Alden Tanker w kolorze Ravello lub #4. Mam tylko 2 split-toes i żaden z nich nie jest shell ani Alden. Jak dotąd bez szczęścia, ale przypuszczam, że polowanie to połowa zabawy. Tak czy inaczej, nie ma pośpiechu, jak wspomniano wcześniej, moja żona była łaskawa dla moich ostatnich wielu zakupów... ale przypuszczam, że jeśli znajdę coś (w tym Medallion Cap toes i wings) w rzadszym kolorze, i tak musiałbym przejść przez most i przedstawić jej ten pomysł 🙄.

Nadal czekam na moje jump boots. Dotarły do mojej matki bez problemu. Moja matka wysłała je bez problemu. Dotarły do Zurychu bez problemu o 0800 22. i od tego czasu żadnych wieści. Mam nadzieję, że jutro, albo będę musiał zacząć ich szukać we wtorek. 🙃

Wersja cigar shell wygląda całkiem ładnie, choć trochę rustykalnie
Image

Te w #4 są całkiem eleganckie. Myślę, że to byłoby to, co bym wybrał, gdybym miał jakikolwiek wybór
Image

Image